Rabu, 17 September 2014

16 September 2014

Alhamdulillah


Semalam adalah hari ulangtahun perkahwinan UA yang ke 2 bersama isteri tercinta Hamisah binti Mohamad Chabar. 16 September 2012 - 16 September 2014. Syukur ya Allah, kali ni kami menyambutnya bersama anak yang tersayang Uswah Hasanah binti Azihal. Sungguh begitu banyak nikmat dan anugerah Allah yang telah kami sekeluarga nikmati 

Ya Allah jadikan kami hamba-hamba-Mu yang sentiasa bersyukur bukan yang kufur. 'Baitiy Jannatiy' ini terbina atas dasar Cinta selepas nikah. UA sangat bersyukur kepada Allah, dikurniakan seorang isteri yang sangat memahami jiwa dan aspirasi UA. menjadi tulang belakang ketika UA berdakwah di jalan Allah, kerap menemani kembara Dakwah UA ke pentas bersama masyarakat tanpa mengira siang dan malam, lapar dan dahaga, susah dan senang, pahit dan manis. Penasihat utama buat UA, komentar sangat berhikmah. Sudah 2 tahun Puan menjadi teman UA dalam dunia dakwah, kalau tahun 2012 UA berkeseorangan, tahun 2013 UA berdua dengannya dan sangat manis bila tahun ini kami bertiga bersama si Comel Solehah Uswah Hasanah dalam musafir dan kembara Dakwah. Sungguh, UA sangat bersyukur kepada-Nya dan berterima kasih kepada Puan kerana telah menjadi isteri solehah buat UA dan Ibu mithali buat anak UA.Antara kenangan terindah ialah apabila pada 30 Ogos lepas, beliau sudi menemani UA ke kuantan untuk Uji Bakat Pencetus Ummah musim yang ke 2. Usai kuliah maghrib, kami sekeluarga bertolak dari Bangi, Selangor tepat pukul 10.00 malam. Sepanjang perjalanan beliau setia menemani UA, teman berbicara sambil dipangkuannya si anak comel solehah Uswah Hasanah. Alhamdulillah, pukul 2.30 subuh kami terus daftar di Hotel Sri Malaysia Kuantan, Pahang untuk rehat dan kumpul tenaga secukupnya untuk sesi uji bakat PU selepas itu. Beliau akur dengan kehendak UA untuk tunggu di hotel sementara UA pagi 31 Ogos 2014, hari Sabtu ke UIA Kuantan untuk uji bakat.

Antara peserta pertama yang tiba di lokasi uji bakat, nombor 001 telah menjadi nombor UA. Alhamdulillah, dengan izin Allah. UA melepasi keempat-empat stage uji bakat, dan menerima kertas hijau yang bertulis 'TAHNIAH'. Ternyata pada hari tersebut ada 6 orang peserta PU yang terpilih untuk Zon Timur, salah seorang ialah UA. Kini, sesi uji bakat PU telah berakhir lokasi terakhir ialah di bumi UA belajar dan bekerja KUIS pada 13 dan 14 September yang lepas. Debaran semakin terasa, adakah UA termasuk dalam senarai Finalis PU musim ke 2 atau sebaliknya. Wallahua'lam. 2 hari dua malam, diakhiri kembara musafir dengan makan makanan terkenal pantai Timur antaranya Satar :-). "Ya Rabb, ku serahkan urusan hidupku seluruhnya hanya kepada-Mu".
Demikian sedikit cetusan rasa UA di ruangan ini. mudah-mudahan ia mampu membakar semangat UA untuk terus maju ke hadapan demi merai Redha Ilahi dan menggapai Syafaat RasulNya SAW. Sayang, Selamat Ulangtahun Pernikahan kita yang ke 2 Sayangku, Engkaulah Permaisuri Hatiku. Only U in My Heart, Puan Hamisah binti Mohamad Chabar. Jazakallahu khoiran kathira melahir, mentarbiyah dan membesarkan anak kita Uswah Hasanah dengan Islam dan Iman.

Tiada ulasan:

Bacalah Doa ini untuk Saudara kita di Palestin & Dunia

Pengalaman Kepimpinan2002-2005

Madrasah Al-Irsyadiah, Pondok Marakau Ranau Sabah (MAIM)

Ketua Pelajar
Ketua Asrama
Ketua Ibadah

2005
Markaz At-Ta'lim wat Tarbiah, Pondok Bandar Hilir Sik, Kedah

Lajnah Mutholaah

2006-2011
Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS)

Pengerusi Lajnah Dakwah Jabatan Dakwah
Pengerusi Persatuan Mahasiswa Bahasa Arab, Jabatan Bahasa Arab
Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Borneo (PERMIB)
Presiden Al-Azhar Members, Masjid Al-Azhar (ALAM)
Setiausaha Agung Al-Azhar Members, Masjid Al-Azhar
Ketua Biro Pembangunan Insah Taa'ruf
Ketua Biro Disiplin Taa'ruf
Naqib Usrah Jabatan Pembangunan Mahasiswa
Exco Akademik PERMIB
Exco Persatuan Mahasiswa Fakulti Pengajian peradaban Islam (PMFPPI)Sahabat Blog